Caroline Wiebenga
071 36 18 181
06 34 203 503
wiebenga@debeelddenker.nl

Belbin teamrollen

De Belbin teamrollen

Bedrijfsman:

Je bent een praktisch persoon met een stoer karakter. Jij zorgt ervoor dat de dingen voor elkaar komen. Niet praten, maar doen! Je gaat door tot het werk is gedaan. Je laat je niet gek maken door gevoelens. Je houdt van duidelijke taken en opdrachten. Je wilt precies weten wat er van je verwacht wordt.

Brononderzoeker:

Je bent een vrolijk en open persoon die altijd op zoek is naar nieuwe avonturen. Je kent heel veel mensen en je maakt makkelijk nieuwe vrienden. Dat gaat bijna vanzelf. Je bent nieuwsgierig en totaal niet verlegen. Je houdt van spannende en onverwachte dingen.

Plant:

Je bent een creatieve denker. Je hebt een rijke fantasie en je houdt ervan om lang na te denken en te dromen over bestaande en niet-bestaande werelden. Je houdt ervan om ingewikkelde problemen op te lossen.

Monitor:

Je bent een verstandig persoon. Je wilt alles van alle kanten bekijken en overdenken voor je een beslissing neemt of iets gaat doen. Een Monitor is intelligent en kritisch en neemt niet gauw iets van een ander aan. Je wilt het zelf goed uitzoeken en neemt daar ook de tijd voor. Want van haast houd je niet.

Vormer:

Je neemt graag de leiding. Je houdt van snelle actie. Als het spannend wordt, weet je meestal meteen wat er gebeuren moet. Je hebt lef en je bent niet op je mondje gevallen. Dus zal je de mensen om je heen direct gaan vertellen wat ze moeten doen.

Voorzitter:

Je vindt het leuk om mensen te laten samenwerken aan een gezamenlijke taak. Je weet goed wie je waarvoor nodig hebt, en je weet hoe je iemand daarvoor kunt vragen. Soms doe je dat door duidelijk de leiding te nemen, en de taken te verdelen. Maar soms ook door stilletjes op de achtergrond allerlei zaakjes te regelen voor de groep. Want je hoeft zelf niet zo nodig op te vallen: als het team het maar goed doet.

Zorgdrager

Je houdt voortdurend in de gaten of er niets fout kan gaan. Je wilt dat alles klopt, dat aan alles gedacht is en dat alles veilig is. Daar voel je je ook verantwoordelijk voor. Vandaar dat je het liefst alles persoonlijk nog even checkt voor je op pad gaat. Voor alle zekerheid.

Groepswerker

Je zoekt graag contact met een ander. Je bent een echte samenwerker: vriendelijk en behulpzaam en je kan goed luisteren. Je houdt van een goede sfeer en gezelligheid. Je doet er alles aan om er voor te zorgen dat iedereen zich thuis voelt.

Specialist

Je bent een stille eenling. Iemand die heel veel van één onderwerp afweet (computers of dieren of een hobby) en daar alle tijd in stopt. Je gaat je eigen gang en bent graag alleen. Mensen mogen je best van alles vragen over je specialisme, maar verder heb je geen enkele behoefte aan andere mensen.