Caroline Wiebenga
071 36 18 181
06 34 203 503
wiebenga@debeelddenker.nl

Volwassen beelddenkers

Volwassen beelddenkers

Iedereen heeft een voorkeur voor óf het denken in beelddenken, het visuele denksysteem, óf voor het denken in begrippen, het verbale systeem. De meeste mensen kunnen goed tussen de twee switchen en doen dat onbewust. Je vindt veel beelddenkers in creatieve beroepen. Ook in het reguliere bedrijfsleven zijn beelddenkers werkzaam. Ze zijn onder andere actief in de marketing, in ICT, maar ook in het management of als zelfstandig ondernemer. Het gevaar bestaat dat hun grote talenten ook hun grootste valkuilen zijn.

Creatief

Beelddenkers zien, door hun creativiteit, altijd en overal mogelijkheden. Ze hebben voortdurend nieuwe ideeën en een groot innovatief vermogen. Anderen vinden soms dat ze te veel ‘dingen er bij halen’, afdwalen, of te snel conclusies trekken.

Chaotisch

Omdat beelddenkers in één keer een beeld ergens van in hun hoofd hebben vinden ze het soms moeilijk om uit te leggen wat ze bedoelen. Ze kunnen midden in een verhaal beginnen te vertellen. Of door de vele associaties in hun hoofd vergeten welk punt ze nu eigenlijk wilden maken.

Inlevingsvermogen

Een sfeer, een bedoeling wordt door beelddenkers feilloos aangevoeld. Wanneer iemand iets anders zegt dan hij bedoelt dan wéét een beelddenker dat en voelt zich dan vaak ongemakkelijk. De gesproken woorden kloppen niet met de opgevangen non-verbale signalen. Dat kan onzekerheid veroorzaken.

Voelen zich ‘anders’

Onze maatschappij is erg ’talig’ ingesteld. Veel beelddenkers hebben het gevoel dat ze er niet echt bijhoren. Ze denken onbewust, diep van binnen, dat ze anders zijn. Hierdoor kunnen ze zich alleen voelen.

Als volwassene is het beelddenken een voordeel, een grote kracht. Jammer genoeg kan dit ook in de weg zitten en belemmeren. De kunst is om de talenten van beelddenkers te herkennen en in te zetten. Dit geldt zowel voor de beelddenkers zelf, als voor hun familie en vrienden, collega’s en leidinggevenden.

Meer informatie over de Workshop voor volwassen beelddenkers.

Lees hier de blog over samenwerking tussen beelddenkers en taaldenkers