Caroline Wiebenga
071 36 18 181
06 34 203 503
wiebenga@debeelddenker.nl

Hooggevoelig of Hoogsensitief (HSP)

Wat is hoog gevoelig of hoog sensitief (HSP)

Ongeveer 15-20% van de mensen is hoog sensitief (hoog gevoelig). Hoog sensitief betekent gevoeliger dan anderen voor allerlei dingen en in verschillende opzichten. Ook kunnen mensen met HSP perfectionistisch zijn en gaan zij slechter presteren wanneer anderen op ze letten.

Extra gevoelige zintuigen

Mensen met HSP kunnen overweldigd worden door sterke prikkels. Dat kan door harde, onverwachte geluiden, licht, of door geuren. Ook kunnen zij gevoeliger dan anderen zijn voor pijnprikkels. Cafeïne, of andere substanties, kan een sterker effect hebben. Voor mensen met HSP kan sommige kleding of materialen, zoals ‘kriebel-wol’, ondraagbaar zijn. Draadjes aan de binnenkant van sokken kunnen bijvoorbeeld enorm in de weg zitten. Aan de andere kant kunnen ze ook intens genieten van lekkere geuren, smaken, mooie muziek of kunst.

Inlevingsvermogen

Mensen met HSP zijn zich heel bewust van hun omgeving. Zij hebben een groot inlevingsvermogen in anderen. Daardoor kunnen zij veel last hebben van bijvoorbeeld een slechte bui van een ander. Zij kunnen een sterke behoefte krijgen om zich terug te trekken (in een kamer alleen, of zelfs in bed) wanneer het ergens erg druk is.

Hoogsensitief/hooggevoelig en beelddenken

Er is veel overlap tussen hoogsensitief en beelddenken. Met name het grote inlevingsvermogen (empathie) en het aanvoelen wat er in de omgeving speelt zijn kenmerken van beide. En natuurlijk het gevoel ‘anders’ te zijn dan de anderen kennen beelddenkers en mensen met HSP als geen ander.

Komt er niet uit wat er in zit op school? Klik hier voor de training Studievaardigheden: Leren leren

 Lees hier de blog over wat de wetenschap zegt over Hooggevoeligheid.