Caroline Wiebenga
071 36 18 181
06 34 203 503
wiebenga@debeelddenker.nl

ADHD en Beelddenken

AD(H)D en Beelddenken

Relatief veel mensen met AD(H)D zijn ook beelddenkers. En een aantal kenmerken van AD(H)D en Beelddenken komen met elkaar overeen. Er is echter ook een verschil. Beelddenkers kunnen bij een duidelijke (dat wil zeggen door hen goed begrepen) instructie geconcentreerd werken. Voor mensen met AD(H)D geldt dat niet. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de relatie tussen Beelddenken en AD(H)D. Daarbij is vastgesteld, onder meer door Linda Kreger-Silverman, dat mensen met AD(H)D een voorkeur hebben voor de rechterhersenhelft. Net als beelddenkers. AD(H)D wordt veroorzaakt door een zwakkere linker hersenhelft.

De trainingen ‘Leren leren’ en ‘Ik leer anders’ helpen ook kinderen die de diagnose AD(H)D hebben gekregen en hen die mogelijk AD(H)D hebben.

AD(H)D

Attention Deficit/Hyperactivity Disorder, oftewel snel afgeleid en hyperactief gedrag. Globale kenmerken van ADHD zijn: hyperactiviteit, problemen met aandacht, druk gedrag en impulsiviteit.

Oorzaak

Bij ADHD gaat er in de hersenen iets mis bij het overbrengen van berichten tussen hersencellen. Dat gebeurt door chemische stoffen, zogenoemde neurotransmitters. Dat kan gevolgen hebben voor die hersendelen die zich met sturing van gedrag bezighouden.

Uit erfelijkheidsonderzoek blijkt dat er een verhoogd risico bestaat dat broertjes en zusjes van een kind met ADHD ook de stoornis hebben. Inmiddels staat door wetenschappelijk onderzoek vast dat symptomen van hyperactiviteit ook nog bij veel volwassenen voorkomen; niet iedereen ontgroeit de aandoening.

Kenmerken van ADHD zijn bijvoorbeeld: hyperactiviteit, problemen met aandacht en concentratie, druk gedrag, niet stil kunnen zitten, en impulsiviteit. Klik hier voor de lijst van symptomen zoals die is opgesteld door de Amerikaanse Vereniging van Psychologen.

(de hersenstichting)

AD(H)D naar volwassenheid

Ruim een derde van de mensen behoudt AD(H)D in de volwassenheid, maar de hyperactiviteit verdwijnt grotendeels. Volwassenen kunnen sociaal falen door chaotisch gedrag. Er kunnen werkproblemen ontstaan omdat niets wordt afgemaakt of omdat er te vindingrijk wordt gewerkt.