Caroline Wiebenga
071 36 18 181
06 34 203 503
wiebenga@debeelddenker.nl

donderdag, 9 november 2017

Delen :

Beelddenkers op het werk

Beelddenkers zijn oververtegenwoordigd in creatieve beroepen. Nagenoeg alle kunstschilders, beeldhouwers en andere kunstzinnegen zijn beelddenkers. Ook in het reguliere bedrijfsleven zijn zij echter te vinden. Zij zijn onder andere actief in de marketing, in ICT maar ook in het management al dan niet als zelfstandig ondernemer. Waar ook maar werkzaam hebben ze grote talenten. Maar als participerend onderdeel van hun onderneming bestaat het gevaar dat hun grote talenten ook hun grootste valkuilen zijn.

Creatief

De creativiteit van beelddenkers zorgt ervoor dat zij altijd en overal mogelijkheden zien. Ze hebben voortdurend een overmaat aan nieuwe ideeën en een boven ontwikkeld innovatief vermogen. Beelddenkers zijn bijvoorbeeld goede productontwikkelaars. Ze voelen als geen ander aan wat er leeft en waar behoefte aan is. En ze kunnen dat vertalen naar nieuwe producten. Soms zijn ze zo vernieuwend bezig dat de organisatie waar ze voor werken niet gelooft in de haalbaarheid ervan. Ze zijn meestal hun tijd ver vooruit. En omdat hun eigen werkomgeving in een eerdere fase zit bestaat de kans dat een concurrent later alsnog het idee van de betrokken beelddenker ontwikkelt.

Chaotisch

Beelddenkers kunnen in hun eigen organisatie chaotisch overkomen. In organisaties waar nog niet papierloos gewerkt wordt biedt hun werkplek een rommelig beeld. Chaos is ook waarneembaar wanneer ze iets vertellen of uitleggen. Hetzelfde doet zich voor wanneer ze een rapport schrijven. Ze kunnen zo maar midden in een verhaal beginnen. Om na een paar zinnen vast te lopen en opnieuw te beginnen. Ze vergeten ook regelmatig welk punt ze nu eigenlijk wilden maken, omdat ze altijd veel zijpaden tegelijk bewandelen.

Empathisch

Beelddenkers hebben een groot inlevingsvermogen. Ze voelen elke sfeer feilloos aan. Daarom kunnen ze goed met klanten overweg. Zij zijn ook goed inzetbaar voor klachtenbehandeling. Omdat ze vaak meer introvert dan extravert zijn, kunnen ze opeens met een golf van emoties te maken krijgen waardoor ze ‘op slot slaan’, verlamd raken en gaan stamelen. Wat weer vraagtekens kan oproepen bij hun collega’s.

Erbuiten staan

Beelddenkers hebben vaak het gevoel dat ze er niet echt bij horen. Ze voelen onbewust, diep vanbinnen, dat ze anders zijn. Dat maakt dat ze zich alleen kunnen voelen en zelfs in een isolement kunnen geraken. Een gehoorde uitspraak is: “Ik heb het gevoel dat ik elk moment ontmaskerd kan worden”. En omdat de maatschappij vooral talig is ingericht en functioneert kan het zijn dat ze onvoldoende uit de verf komen. Die kans is nog groter wanneer ze verbaal niet zo sterk zijn. Dan kan een discussie al gevoerd zijn op het moment dat de beelddenker zijn punt maakt. Kenmerkend is ook dat ze makkelijk door collega’s worden overschreeuwd.

Kortom, ook als volwassene kan het beelddenken een voordeel zijn of in de weg zitten. De kunst is om de talenten van beelddenkers te herkennen en in te zetten. Dit geldt zowel voor de beelddenkers zelf, als voor hun collega’s en leidinggevenden.

 

Herkenbaar? En behoefte aan coaching om het beste uit jezelf naar boven te halen? Of leren om je talenten in te zetten en daardoor minder last te hebben van je valkuilen? Bel me voor een persoonlijk kennismakingsgesprek

 

Klik hiervoor de kenmerken van volwassen beelddenkers.

 

© De Beelddenker, Caroline Wiebenga. Wil je (een deel van) dit artikel gebruiken dan mag dat zonder toestemming door een link naar deze pagina te plaatsen. In alle andere gevallen graag vooraf overleg.